Cannabis plant

Kanabinoidy - co jsou a k čemu jsou dobré

Zveřejněno na: 18.04.2023 (Aktualizováno: 14.07.2023)
Doba čtení: Min.
Dr. Harald Stephan
Dr. rer. medic. Harald Stephan
Odborník na zdraví

Co jsou kanabinoidy?

Mnoho lidí si název rostliny "cannabis sativa" zpočátku spojuje s omamnými látkami. Ve skutečnosti se však jedná o tzv. konopí obecné neboli pravé. Jedná se o pravděpodobně nejstarší kulturní rostlinu lidstva, která se v průběhu své historie používala jako potravina a krmivo pro zvířata i v kosmetice. Především se však konopí stalo významným zdrojem tzv. kanabinoidů - složek, které mají různé účinky na lidský organismus.

Hanf-Feld; Cannabis-Feld; Cannabinoide; Hanf Nutzpflanze

Konopí - rostlina mnoha tváří

Konopí je jako kulturní rostlina známo již nejméně pět tisíc let. V 18. století zvolil přírodovědec Carl von Linné řecký název pro konopí, cannabis, aby dal celému rostlinnému rodu vědecký název. Na rozdíl od konopí indického (Cannabis indica) obsahuje Cannabis sativa jen málo omamných látek nebo vůbec žádné. Rostlina konopí se však výborně pěstuje. Konopná vlákna lze zpracovávat na velmi odolné tkaniny a textilie, ale také na papír, provazy, lana a obvazový materiál. Konopí je tedy nesmírně všestranná a vysoce úctyhodná užitková rostlina. V současné době se v Evropě pěstuje více než padesát různých odrůd komerčního konopí. Účinky jeho nejzajímavějších složek, kanabinoidů, jsou již desítky let intenzivně zkoumány. Není tedy divu, že produkty obsahující konopí, jako jsou konopná semínka, konopný olej nebo konopné nápoje, jsou dnes široce dostupné.

Kanabinoidy - pravděpodobně nejdůležitější složky rostliny konopí

Kanabinoidy vznikají při metabolismu rostliny konopí. V současné době je do této skupiny látek řazeno nejméně 113 různých látek. Látky a účinky, o nichž se ve výzkumech hovoří, jsou následující:

  • Kanabidiol(CBD - analgetikum, antibakteriální, snižuje hladinu cukru v krvi, zmírňuje nevolnost, působí protizánětlivě, údajně inhibuje růst nádorových buněk, působí antipsychoticky, proti úzkosti, protikřečově, podporuje růst kostí, imunosupresivně, neuroprotektivně).

  • Kyselina kanabidiolová(CBDA - protizánětlivá, údajně inhibuje růst nádorových buněk).

  • Kanabinol(CBN - analgetikum, navozuje spánek, působí protikřečově).

  • Kanabigerol(CBG - antibakteriální, protizánětlivý, údajně inhibuje růst buněk nádorových buněk a podporuje růst kostí)

  • Kanabichromen(CBC - analgetický, protizánětlivý, předpokládá se, že inhibuje růst buněk nádorových buněk a podporuje růst kostí).


Kanabinoidy - zejména CBC - se používají také při léčbě stresu a úzkosti. Kanabinoidy mohou také pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi nebo potlačovat množení bakterií, virů či plísní. Kromě přípravků s izolovanými kanabinoidy, které obsahují pouze jednu nebo několik málo látek, existují také tzv. přípravky s plným spektrem. Ty se získávají obzvláště šetrným speciálním postupem a obsahují množství přírodně čistých kanabinoidů v kombinaci. To je důležité, protože se předpokládá, že jednotlivé látky se ve svém účinku vzájemně podporují, a tak působí intenzivněji.

CBD-Formel mit Hanf-Blatt

Jak kanabinoidy v lidském těle působí?

Mnoho buněk těla má takzvané kanabinoidní receptory. Jedná se o dokovací místa ve vnější buněčné membráně, na která se mohou chemicky vázat kanabinoidy. Tím se v buňce spustí reakce. Kanabinoidní receptory se nacházejí například na nervových buňkách, kostních a imunitních buňkách, ale také na buňkách střeva. Všude tam, kde jsou přítomny kanabinoidní receptory, mohou kanabinoidy stimulovat buněčnou reakci - například to, že se produkuje méně určitého enzymu. To z nich činí potenciálně důležité pomocníky při řízení metabolických procesů. Právě skutečnost, že tělo na kanabinoidy reaguje, vedla vědce k hledání příslušných receptorů. Přitom objevili něco nesmírně zajímavého: endogenní (tělu vlastní) kanabinoidní systém člověka. Kanabinoidní receptory mají smysl pouze tehdy, když tělo samo produkuje chemicky podobnou látku - a přesně to dělá! Ale co s ní dělá?

Kanabinoidy jako poselské látky v lidském těle

Takzvané endokanabinoidy jsou poselské látky, které umožňují komunikaci mezi buňkami a pomáhají tak řídit důležité tělesné procesy. Podílejí se například na zpracování bolesti, na procesu usínání, na paměťových procesech (také na "odnaučování" reakcí strachu), na imunitním systému, na tvorbě a odbourávání kostí, na řízení pohybu a na mnoha dalších. Mohou například brzdit růst nádorů nebo řídit chuť k jídlu. A protože se jim kanabinoidy z konopí chemicky velmi podobají, mohou se také napojit na jejich receptory a vyvolat podobné účinky. Vidíte: Kanabinoidy jsou potenciálně velmi užitečné látky se širokým spektrem účinků.

Cannabinoid-Rezeptoren; Nervensystem; Knochenabbildung

Dr. Harald Stephan
Dr. rer. medic. Harald Stephan
Diplomovaný biolog, pracovník pro zpracování lékařských informací a doktor zdravotnických věd
O autorovi

Po studiích v Saarbrückenu pracoval Dr. Harald Stephan ve výzkumu a výuce na univerzitách v Marburgu a Bochumi a v univerzitní nemocnici v Essenu, než se v roce 2016 stal samostatným publicistou. Získávání a předávání znalostí považuje za svou životní náplň.

Kromě jeho publikací o buněčné biologii a výzkumu nádorů v renomovaných odborných časopisech lze na internetu nalézt stovky jeho článků na zdravotnická témata. Vysvětluje v nich příčiny nemocí, laboratorní hodnoty, diagnózy i tradiční a nové možnosti terapie.